Poradna Sencor SMR 600

Autor: Anonym | Vloženo: 19.08.2012 000 17:43 | Témata: Poradna Sencor SMR 600

Anonym

Podkanály a kanály

Dobrý den, chci se zeptat. Když jsou nějaké PMR štafety, nebo když se budu chtít jen tak bavit s ostatními. Například na kanále 5. Tak na vysílačce naladím kanál 5 a jaký podkanál?
Popřípadě lze nastavit pouze kanál bez volby podkanálu?
Vysílačky zatím nemám doma a čekám na PPL které snad přijede v úterý. Díky za odpověď. Vlček

  • Mira80

    Mira80

    19. srpna 2012 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobry den, stanice ma 8 zakladnich kanalu, ktere se lisi frekvenci. subkanaly, ktere zminujete, onech 38 CTCSS kodu, spociva v tom,ze pokud si CTCSS aktivujete,pak vysilacka zaroven s Vasim hovorem na pevne nastavenem jednom z osmi kanalu vysila soubezne jeste specialni ton mimo slysitelny rozsah, jehoz frekvence se meni podle nastaveneho CTCSS kodu. Prijimaci stanice pak podle tohoto tonu pozna, jaky kod je na vysilaci stanici nastaven a pokud ma nastaven kod jiny, pak vam onen hovor umlci. Pokud budete mit kod nastaveny shodne, pak hovor uslysite, stejne jako kdyz CTCSS subkanal vypnete uplne (nejsem si jist, zda tahle vysilacka umi CTCSS deaktivovat).
    Jinymi slovy, pokud si jako prijimaci strana nastavite libovolny CTCSS subkanal, pak uslysite jen takove vysilani na zakladnim kanale (jeden z osmi), ktere bude mit shodny CTCSS subkanal. Pokud nekdo pobliz Vas bude vysilat na shodnem zakladnim kanale, ale s jinym CTCSS subkanalem, pak sice jeho hovor neuslysite, ale muze rusit Vas hovor, protoze oba hovory probihaji na shodne zakladni frekvenci, jen se takto virtualne oddeluji.
    Snad jsem to vysvetlil srozumitelne :)

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (5)
    • Ne
    • Anonymní uživatel

      19. srpna 2012 - Anonymní uživatel

      Já chci hlavně vědět toto: Když jsou nějaké závody tak se radioamatéři domluví že budou probíhat na např. 5 kanále. Pokud se takto domluví znamená to že to bude na 5 kanále a 1 podkanále? Protože jinak by se museli domluvit i na podkanál ne?
      Jsem začátečník a tak než vysílačky příjdou o tom jenom čtu. A například zde je štafeta kde jsou domluvení na 7-mý kanál. Ale jaký podkanál? http://www.cbpmr.cz...


    • Mira80

      19. srpna 2012 - Mira80

      Jeste jednou dobry vecer,
      pokud si zvolite paty kanal, tak pote, at budete mit nastaveny CTCSS jakkoliv, vzdy vysilate i prijimate stale na patem kanalu, pouze pri vysilani jeste vysilate identifikacni CTCSS ton, ktery prijimaci stanice porovnava, s kodem CTCSS nastavenym na sobe. Pokud se shoduji, hovor slysite, pokud neshoduji, stanice hovor umlci (ackoliv ho prijima). CTCSS neznamena, ze prijimate ci vysilate na jinem kanale, ale jen "chci slyset jen ty, kteri maji nastaveny stejny kod CTCSS jako ja"
      Cili pokud mam primo odpovedet na Vasi otazku, nastavte hodnotu CTCSS na 0 (podle manualu to je mozne) ,cimz stanice nebude z provozu na danem kanalu nic selektovat a uslysite veskery provoz na danem kanale bez ohledu na to, jakou hodnotu CTCSS ma nastavenou vysilaci stanice.


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.